2022. június 10., péntek

Németország, Ettal, Linderhof (2022), SzG3


Ez egy olyan bakancslistás hely volt, amivel kapcsolatban csak titokban reméltem, hogy egyszer meglátogathatom, de most minden összejött. Jó idő is volt és kevesen is voltak.
Ez a kastély a legkisebb a II. Lajos bajor király által építtetettek közül és ez az egyetlen, amely életében elkészült. Kifejezetten pihenési célokból készült a Linder patak völgyében. Maga a terület Ettal-hoz tartozik. Szerintem rekord idő alatt épült fel, a palota kertjét pld. 1874 -1880 között készítették el. A bejáratnál hatalmas parkoló van, oda nem messze található a pénztár. 2022-ben 10 Euró volt a kastély megtekintése, viszont az egész park ingyenesen volt látogatható! Mindenki ellenőrizze, mikorra szól a jegye, mert a kapurendszer csak akkor engedi be és csak csoportosan látogatható. Igazából csak kevés terme van (egy nagyobb palotához képest), de a berendezés, díszítése olyan, hogy azt leírni nem nagyon lehet, azt látni kell. Az egész komplexum egy tengelyre van felfűzve: a Vénusz templomtól a központi szökőkút és medencéjén át, keresztül a kastélyon, végül fel a vízesésrendszeren át a zene pavilonig. A parkban van még egy-egy marokkói ház, mór ház és egy királyi "kunyhó". A parkban számtalan, szokásos parki létesítmények vannak, szökőkutak, vízesések, fedett sétányok és hatalmas alpesi parkok. Ebben az a legszebb, hogy egy-egy pici táblával kérték a látogatókat, hogy ne lépjenek a rétekre és csodák csodájára senki nem lépett rá. Egyébként is, mindenki kulturáltan viselkedett. 
Elsődlegesen ajánlott mindenkinek ez a hely, egy tömény élvezeti csoda.

Vissza a főoldalra (katalógus)

beszámoló fotóalbuma ITT látható!














Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Németország, Nürnberg (2022. 10.), SzG3

További nagy beszámolók Németországból:  -  Mainau, a virágsziget   (1) -  Szász Svájc - Cseh Svájc   (1) -  München   (4) -  Kassel  (4) - ...