2022. október 19., szerda

Németország, Bayreuth, Neues Schloss (2022), SzG3


Ez az Új Kastély Bayreuthban, nem tévesztendő össze az Eremitage-ban lévő Új Várral (noha mindkettő tulajdonosai a bayreuthi őrgrófok voltak). Maga az egész építkezés teljesen másképpen történt, mint általában a kastélyok esetében. itt a kert rész már szinte teljesen megvolt, ehhez építették a kastélyét. Ugyanis az őrgrófok nagyon kiköltekeztek az Eremitage-val kapcsolatban, valamint az Operaház miatt. Ezért kiadták az építésznek, hogy 'ócón' csinálják meg a kastélyt. E miatt tűnt jó megoldásnak, hogy a kert már megvolt (a régi Hofgarten), viszont egy csomó épületet le kellett bontani, de egy része beépült a kastélyba. Így a középső lépcsőház, a bálterem zömmel az itt korábban volt református templom fő falainak beépítésével jött létre. A park felől látható, hogy a szárnyak tetőszerkezetei is eltoltak egymástól. Meg egy csomó dolog, ami csak belülről látható, de most "ideiglenesen zárva" volt a kastély. Itt is, mint az Eremitage-ban, szinte folyamatos volt az átalakítás, elbontás, új építés és ez a parkra is vonatkozott. 
A park alapvetően egy hosszanti csatornára épült, de a végén van egy oldal leágazás. A Hofgarten-csatornán már a 19. században nagy népszerűségnek örvendett a korcsolyázás . Richard Wagner és Liszt Ferenc is ott korcsolyázott télen. Jelenleg tele van mindenféle vízi madarakkal. A csatorna rendszert övező és a szigeten található szobrok csak másolatok, az eredetiket az Orangerie-ben őrzik, nehogy az időjárás viszontagságai kárt tegyenek benne. 
Nagyjából ennyit lehet írni róla, nagyon jó sétát lehet tenni itt, talán egyszer a kastély is nyitva lesz.

Vissza a főoldalra (katalógus)

beszámoló fotóalbuma ITT látható!















Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Németország, Nürnberg (2022. 10.), SzG3

További nagy beszámolók Németországból:  -  Mainau, a virágsziget   (1) -  Szász Svájc - Cseh Svájc   (1) -  München   (4) -  Kassel  (4) - ...