2022. október 19., szerda

Németország, Landshut, Burg Trausnitz (2022), SzG3


Hazafelé még beiktattuk ezt a várat, főleg nagyon szép látványa miatt. Sajnos itt is bele szólt a folyamatos út felújítás, a fél város fel volt túrva, valamint a tájékoztatás sem volt nagyon jó (a GPS nem ismerte ezt a címet). Végül felvergődtünk a parkolóba, ami nem a vár mellett van, hanem attól kb 300 m-re, egy park mellett. Itt egy viszonylag kis kertkapu mutatja az utat a vár felé. Egy erdős részhez érünk, ami korábban a várhoz tatozott, mint magán erdő (park), de 1837 óta nyilvános park. Innen könnyű sétával eljuthatunk a várig. 
Röviden a várról. Az első említések a város alapítása előttről szólnak, az eredeti neve is erre utal: Landeshut = az ország őrsége és védelme. Itt is a szokásos dolgok történtek, megostromolták, elfoglalták, átépítették, stb. Még II. (őrült) Lajos is bele került a történetbe, több szobát is kialakíttatott magának a várban (Fürstenbau). Volt börtön (magas rangú nemesek számára), gyapjú- és selyemgyár, laktanya, hadi kórház és még kolera kórházként is működött. Sajnos 1961. október 21-én a Fürstenbau leégett. A Palota falfestményei, bútorai és berendezései szinte mindegyike a tűz áldozatául esett, csakúgy, mint a II. Lajos király által berendezett csodálatos szobák. Jelenleg odáig jutottak, hogy az egész vár kívülről nagyon szépen fel van újítva, kiállítások vannak benn és egy szobát eredeti II.Lajos-hoz kapcsolható bútorokkal rendeztek be (ezeket a király herrenchiemsee-i kastélyának raktárából hozták ide, tehát eredetiek (II. Lajos szempontjából), csak nem itt voltak). 
Ha elérkeztünk a vár bejáratához, láthatjuk, hogy az eredeti erődítés sok építménye (falak, tornyok) megmaradtak, szépen helyre lettek állítva. Innen könnyedén eljuthatunk a várhoz. Az udvar reneszánsz stílusban épült és nagyon szép. A vár éttermen keresztül lejuthatunk az oldalsó falakhoz, innen nagyon szép kilátás van a városra (ha van rá idő, azt is érdemes megnézni). Alulról körbeérve visszajuthatunk a vár bejáratához. 
Nagyon látványos vár, a mellette található hatalmas parkerdőben is jót lehet sétálni. Az adatok szerint évente kb 60-70 ezren látogatják, kissé kevés, de ennek valószínűleg az is lehet az oka, hogy eléggé kiesik a fő turista utakból, cserébe nem kell nagy tömegekkel számolni.
Mivel már dél is elmúlt és még a mai napon haza kellett érkeznünk (innen még kb- 650 km), így most csak ennyire tellett, de ez is megérte.
Erős ipara van, többek között a BMW-nek is van itt gyáregysége, valamint itt gyártják a kedvenc német lisztemet, a Rózsalisztet (aminek semmi köze a rózsához, az eredeti gyár Rosenheimben volt, amit nagyjából Rózsahon-ra lehet fordítani, onnan települtek ide. Állítólag nekik van egyedül Németországban olyan gépsoruk, amelyiken ezt a különleges lisztfajtát elő tudják állítani. Már több alkalommal kipróbáltuk, zseniális).

Vissza a főoldalra (katalógus)

beszámoló fotóalbuma ITT látható!

a kertkapu jellegű bejárat

















Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Németország, Nürnberg (2022. 10.), SzG3

További nagy beszámolók Németországból:  -  Mainau, a virágsziget   (1) -  Szász Svájc - Cseh Svájc   (1) -  München   (4) -  Kassel  (4) - ...