2022. október 24., hétfő

Németország, Nürnberg, Zeltnerschloss (2022), SzG3


Talán ez volt az egyetlen hely, amely nem érte meg az erőfeszítéseket az egész út alatt, de ez csak utólag derült ki. Már a megközelítése sem volt egyszerű tájékoztatás semmi, a GPS nem ismerte ezt a címet, mindenhol vasút, a korábbi aluljárók autók elől elzárva, stb. Sokadik próbálkozás után le tudtunk állni egy szabadtéri sportcentrum közepén. Némi séta után eljutottunk a kastélyhoz. Az interneten csak olyan leíráshoz jutottunk, hogy jelenleg kulturális célokra használják, így arra gondoltunk, valamit csak lehet itt látni. A kulturális centrum valóban itt volt "Zeltnerschloss Kulturladen" néven, de egy kis melléképületben. Maga a kastély lakás célokra volt kiadva, így gyakorlatilag csak meg lehetett nézni azt kívülről, oszt annyi.
De hogy is alakult ez így ki? 
A szokásos össze-vissza múlt vége felé, 1845 után (amikor egy nagy árvíz után a kastély és a tó hatalmas károkat szenvedett) eladták a kastélyt a gyáros Zeltnernek (az Ő nevüket viseli a kastély jelenleg is). A kastély kapcsolata fokozatosan megszakadt a külvilággal, ahogy háromszög alakban körbeépítették vasúttal (vettem észre). Az I. VH után hatalmas lakáshiány volt Nürnbergben, így a kastélyt lakás célokra igénybe vették. Miután a Zeltner család nem tudta, hogy mikor kaphatják vissza a kastélyt, eladták a kastélyt a Reichsbahn-nak (ha már körbe zárták őket). 1943-ban szinte teljesen elpusztult egy bombatámadásban, csak 1955-re építették újjá. 1981-ben Nürnberg városa megszerezte a tulajdonjogot. A kastély továbbra is lakásként működik (nem magánkastély, de nem sok minden látható). Talán nem feltétlenül kell megnézni ezt a helyet.

Vissza a főoldalra (katalógus)














Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Németország, Nürnberg (2022. 10.), SzG3

További nagy beszámolók Németországból:  -  Mainau, a virágsziget   (1) -  Szász Svájc - Cseh Svájc   (1) -  München   (4) -  Kassel  (4) - ...