2022. október 25., kedd

Németország, Nürnberg, a történelmi városmag (2022), SzG3


Ezt a napot Nürnbergnek szenteltük elsősorban a viszonylag rossz idő miatt (végig csepergett az eső, néha kissé rákezdett), főleg a miatt, hogy két zárt helyi (nem dolgozat) látogatást is terveztünk, az egyik a Dürer-ház, a másik a Császári Vár
Nürnberghez sok kellemetlen történelmi dolog csatlakozik, elsősorban a náci párt miatt. A nemzetiszocialista időszakban Nürnberg a nemzetiszocialista propaganda egyik legfontosabb helyszínévé vált, mint „a náci pártgyűlések városa”. A nürnbergi törvényeket , más néven a nürnbergi faji törvényeket, a Reichstag egyhangúlag elfogadta 1935. szeptember 15-én az NSDAP 7. náci pártkongresszusán Nürnbergben. Többek között ezen okok miatt is a szövetségesek kiemelt "figyelmet" fordítottak a városra, a belváros szinte teljesen porig lett bombázva. E miatt felvetődött az is, hogy a lerombolt várost feladják és máshol építsék újjá. Szerencsére ez nem így történt, valamint a sötét múltján is túl tudott lépni a város, jelenleg Németország egyik legélhetőbb, legtoleránsabb városa. A II. VH után itt tartották (gondolom szintén jelképes okok miatt) a háborús bűnösök perét (Nürnbergi perek). Az újjáépítés nagyon is látszik, a turisztikai magazinokban jól fényképezik azt a néhány favázas házat, amelyek a belvárosban találhatóak, de zömmel szinte teljesen semleges épületek lettek felhúzva (legalább nem tűzdelték tele modern épületekkel, egyet azért találtunk: Neues Museum - Staatliches Museum für Kunst und Design Nürnberg). 
Itt is jelentkezik a szokásos probléma, hol is parkoljunk? Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy már a városfalon belül, de a Főpályaudvarhoz is közel egy parkolóházban (Parkhaus Sterntor) raktuk le. Ahhoz képest, hogy parkolóház volt, elég kedvező volt az ár, valamint ez volt a legáttekinthetőbb a közelmúltban meglátogatott parkolóházak közül. A Pályaudvaron elintéztem a vasúti fotózásomat, majd gyalog elindultunk a Császári Vár felé. Mivel nem sok kiemelt látnivaló van, ezért nem is írok ezekről sokat. Rengeteg hatalmas templom található az úton, a Piactéren található a Schöner Brunnen (Szép szökőkút), ami azzal emelkedik ki a többi szökőkút némileg szokásos szürkeségéből, hogy nagyon is színes, tele figurákkal (az, hogy tényleg szép-e, döntse el mindenki maga). A piactéren éppen vásár volt, az látszott, hogy a németeknél még nagyon mennek a zománcozott edények. Valamint vettem kétféle szarvas kolbászt (a beszámoló írásakor még nem próbáltuk ki). Átszeltük a folyót is (oda-vissza), majd elérkeztünk a  Dürer-ház-hoz. A várat és a házat megtekintve visszamentünk a parkolóházhoz, egy másik úton. Nürnberg belvárosából nagyjából ennyit lehet kihozni (ezzel együtt senkit nem beszélnék le róla).
Még külön megemlíteném, hogy a belváros teljesen körül van véve a városfallal (gondolom ezt is újjá kellett építeni), mely két oldalról becsatlakozik a várba. Szép sétákat lehet tenni a városfal mentén.

Vissza a főoldalra (katalógus)

beszámoló fotóalbuma ITT látható!

Hauptbahnhof
Frauentorturm
Fränkische Weinstube
Frauentorturm
Frauentormauer
New Museum - Nuremberg State Museum of Art and Design
Lorenzkirche

Lorenzkirche
Heilig-Geist-Spital
Pegnitz folyó
Frauenkirche
Hauptmarkt
Schöner Brunnen
Schöner Brunnen
Sebalduskirche
Albrecht-Dürer-Denkmal


Feljárat a várba


Heilig-Geist-Spital
Pegnitz folyó
NürnbergStift - Senioren-Wohnanlage Heilig-Geist-Spital
Pegnitz folyó

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Németország, Nürnberg (2022. 10.), SzG3

További nagy beszámolók Németországból:  -  Mainau, a virágsziget   (1) -  Szász Svájc - Cseh Svájc   (1) -  München   (4) -  Kassel  (4) - ...