2022. október 14., péntek

Németország, Nürnberg, Albrecht-Dürer-Haus (2022), SzG3


Nürnberget szokták Dürer városának is hívni, ezért szinte kötelező meglátogatni ezt a helyet (ami nem is esett nagyon nehezünkre, engem az általános érdeklődés vezérelt, a húgomat pedig a szakma, restaurátor és főleg a régi szerszámok és módszerek érdeklik és ennek az érdeklődésnek itt maradéktalanul eleget lehetett tenni). 
Könnyű megtalálni ha az ember a várat is meg akarja nézni, a várat övező várfalon található Tiergärtnertorturm-tól kb 50-100 m-re található, saroképület. 1400 körül épült, 1500 körül "restaurálták". 1509-től Albrecht Dürer lakó- és munkahelyeként szolgált egészen 1528-ban bekövetkezett haláláig. Halála után 24-szer került más tulajdonoshoz, de végig Dürer házként ismerték. Végül Dürer 1828-as halálának 300. évfordulója alkalmából Nürnberg városa 1826-ban megvásárolta a házat, és emlékszobát alakított ki benne. Később már múzeum is lett benne. Nürnberg a II. VH-ban súlyos károkat szenvedett, a belváros szinte teljesen elpusztult. Az elsők között ezt a házat újították fel és már 1949-ben megnyitott múzeumként. 
Maga a ház kis alapterületű, ezért a szinteken is csak kisebb kiállításokat hoztak létre, alapvetően Dürer munkásságának bemutatására. Meg maradt egy szinte teljesen eredeti konyha és két Wandererzimmer , két nappali, amelyeket az 1870-es években a művészeti iskola professzora , Friedrich Wanderer épített újra historikus-neogótikus stílusban, a késő középkorra jellemző szalon formára (cserépkályhával) és kamrával. További termekbe a nyomtatás módszereit, szerszámait mutatják be, valamint több Dürer grafika. Miután ez a hely hosszú idő alatt működött múzeumként, a kiállítások Dürer utáni időszakokra is kiterjednek.
Nürnbergben kihagyhatatlan ez a hely!!

Vissza a főoldalra (katalógus)

beszámoló fotóalbumITT látható!

a Dürer ház



kilátás a házból






Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Németország, Nürnberg (2022. 10.), SzG3

További nagy beszámolók Németországból:  -  Mainau, a virágsziget   (1) -  Szász Svájc - Cseh Svájc   (1) -  München   (4) -  Kassel  (4) - ...