2022. október 29., szombat

Németország, Nürnberg, Zeppelinfeld (2022), SzG3


Nürnberg egyik legsötétebb múltjára emlékeztető területen járunk most. A Zeppelinfeld egy része egy nagyobb területnek, melyet Reichsparteitagsgelände-nek (Birodalmi Pártgyűlések Területe) hívnak. 1933 és 1938 között az NSDAP itt tartotta éves tömegrendezvényeit. Az egész terület közel 17 km2-t tett ki, de az ide tervezett létesítmények egy jó része a háború miatt már nem készült el. A háború után Nürnberg városa nem igazán tudta, hogy mit kezdjen vele, lebontani azért nem akarták, mer úgy vélték, az a múlt palástolása lenne, ha meg felújítják, akkor a nácikkal való azonosulást tételezhettek volna fel. Plusz a terület mérete is túl nagy volt ahhoz, hogy polgári célokra használják. Végül részegységekként kerültek polgári felhasználásra (múzeum, szabadidő park, motoros tanpálya, építési terület, stb) .
Most térjünk át a tribünre. Csak a lelátók felől lehet megközelíteni, amúgy körbe kerítéssel le van zárva. Mindenfelé információs táblák a közönség tájékoztatására. Én zömmel a miatt látogatom többek között az ilyen helyeket, mert bár nagyon nem értek az ezekhez csatlakozó ideológiákkal, mégis a történelem egyik (bár nagyon sötét) jelentős helye volt. Így ha egy ilyen közelébe kerülök, ideológiai alapon nem kerülöm el. Nagyjából ennyit lehet itt csinálni: felmenni a tetejére, körül nézni, majd lejönni róla. 
Utána viszont vissza lehet menni a közvetlen közelében található Dutzendteich partjára, ahol szép nagy sétákat lehet tenni (irigylésre méltó ez a park, tó, szökőkút, erdő. stb. tömeg a németeknél). A lelátóval szemben látható a tó túlsó partján a Kongresszusi központ, ez sem készült el teljes magasságában. Nyitva áll a közönség előtt, itt nyílt meg a Reichsparteitagsgelände múltjával foglalkozó ún. dokumentációs centrum. 
Néhány érdekesség a tóval és környékével kapcsolatban. Környékét kiszemelték az 1936-os olimpiai játékok céljára, de végül Berlin nyerte el.  1909. augusztus 28-án a Dutzendteictól délre ért földet Zeppelin gróf léghajója, amely azóta a Zeppelinfeld (Zeppelin-mező) nevet viseli. 

Vissza a főoldalra (katalógus)

























Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Németország, Nürnberg (2022. 10.), SzG3

További nagy beszámolók Németországból:  -  Mainau, a virágsziget   (1) -  Szász Svájc - Cseh Svájc   (1) -  München   (4) -  Kassel  (4) - ...