2022. október 17., hétfő

Németország, Pottenstein, Teufelshöhle (2022), SzG3


Ahogy minden nap pontosítottam az aznapi látnivalók megtekintésének tervét, szinte véletlenül bukkantam erre a helyre (Bamberg és Bayreuth között). Miután barlang mániás vagyok, így azonnal beiktattam az aznapi tervbe. Az is aznap derült ki, hogy bár ismerem (és jártam többször is ott) Szász-Svájcot, Cseh-Svájcot, Frank Svájcról nem is hallottam. Márpedig ezt a környéket így hívják. Kb. 1000 barlang található ebben a gyönyörű környezetben és ez a barlang ennek szinte a központjában van. Gazdag cseppkő díszítéssel rendelkezik, impozáns sztalagmitokkal és cseppkövekkel és Németország egyik legszebb látványbarlangjaként tartják számon. Évente kb. 140.000-n látogatják, ezzel Európa egyik leglátogatottabb bemutató barlangja. A barlang bejárata egy 25 méter széles és 14 méter magas portál, Németország egyik legnagyobb barlangbejárata (ez a nagy Ördögbarlang, nem messze, a lejáratról elérhetően található a kis Ördögbarlang). Hatalmas parkoló területet alakítottak ki a patak partján (többek között halastavakat is kialakítottak a patakra támaszkodva), innen kell felmenni a pénztárhoz. A pénztárral egy szinten, egy  sziklapárkányon kialakítottak egy büfét, ami egyben ajándékbolt is. Amúgy a barlangtúra végén ide fogunk visszatérni egy hátsó ajtón keresztül.Ha megváltottuk a jegyünket, akkor a jegy mellé kapunk egy számot, ami azt jelzi, hogy hányadik turnusba tartozunk. Azt nem sikerült kideríteni, hogy az én számom túrája mikor indul, de kiderült, mindenki a 7-es számot kapta. Úgy láttam, ezek szerint minden egész órában indul túra (7 Euró/fő). Maga a barlang igazából két nagy teremből áll, valamint az ezeket összekötő, bányászattal előállított folyosókból (itt is vannak kisebb termek cseppkövekkel). Mindkét teremben a tájékoztató után fény és hangshow volt látható és hallható. Miután csak egy vezető volt velünk, kissé meglepett, hogy bár mindig megvárta, hogy a csoport távozzon az előző helyről, a következő helyen már meg is előzött minket és ott várta a csoportját. Mint a Wiki-ből kiderült, erről kis mellékfolyosók gondoskodtak. A barlang három szinten helyezkedik el, a túra mindhármat bejárja.  (e miatt jelentősebb szintkülönbségek vannak, sokat kell lépcsőzni). Amúgy ragyogóan kialakított utak vannak, csodás rozsdamentes korlátokkal, jó a hangminőség a show-knál, a fényekkel egy kicsit nem voltam elégedett, kissé giccsesnek tartottam a színeket (de ez legyen az én problémám). A végén felmentünk a legfelső szintre és itt volt a kijárat. Itt történt a legnagyobb meglepetés, ugyanis egy olyan szikla labirintusba jutottunk, ami talán az Indiana Jones filmekben látható trópusi helyszíneken lelhető fel: keskeny út a sziklák között, mohák, páfrányok mindenhol, átszűrődő fény a növényeken keresztül, eszméletlenül szép volt. Végül a nagy Ördögbarlang felett lyukadtunk ki, innen egy ösvényen keresztül lejutottunk a már említett büfébe, elhaladva a kis Ördögbarlang előtt. Itt jól beebédeltünk, majd tovább autóztunk Bayreuth felé.
Nagyon jól éreztük magunkat, különösen abban a kontextusban, hogy a beiktatott látnivalók szinte kizárólag városias környezetben voltak, városok, várak, kastélyok (bár sok szép kastélykert is volt, de azok mesterségesek, ez és a környék természetes), nagyon jól esett itt egy jót kirándulni.

Érdemes a fotóalbumot is megnézni, ott sokkal több kép látható a barlangról!

Vissza a főoldalra (katalógus)

beszámoló fotóalbum ITT látható!


az a fekete folt a nagy Ördögbarlang bejárata












- a kijárat és a szikla labirintus:








a parkoló
a kis Ördögbarlang

Pottenstein vára (ez kissé északabbra van a barlangtól, kb 2 km-re):


Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Németország, Nürnberg (2022. 10.), SzG3

További nagy beszámolók Németországból:  -  Mainau, a virágsziget   (1) -  Szász Svájc - Cseh Svájc   (1) -  München   (4) -  Kassel  (4) - ...