2022. október 12., szerda

Németország, Würzburg, Marienberg (2022), SzG3


A Marienberg-erőd (németül: Festung Marienberg ) kiemelkedő tereptárgy a Majna folyó bal partján Würzburgban , a németországi bajorországi Frankföld régióban. Öt évszázadon át a würzburgi herceg-érsek rezidenciájaként szolgált. 1631-ben a svédek elfoglalták és kifosztották a rezidenciát. A II. VH-ban súlyosan megsérült, csak 1990-re építették újjá. Ma két múzeum található itt, nem eredeti itteni tárgyakkal (a svédek miatt).
Két módon lehet feljutni az erődhöz (és a kastélyhoz). Autóval egészen az erődrendszerig el lehet jutni (fizető parkolás), vagy gyalog a városból, több úton keresztül. Mi mind a kettőt megtettük, mivel autóval felmentünk az erődig, majd a végén lesétáltunk egészen a japán kertig, majd vissza a parkolóhoz. 
A kastély alá épített erődrendszer nagyon hasonlít a komáromi erődrendszer külső falaihoz, csak itt magasságban is több szint található. Az erődrendszeren keresztül kényelmesen fel lehet sétálni herceg-érseki rezidenciáig. Az udvaron megtekinthető egy kripta (templomszerű kialakítással). Balra előre egy kapun áthaladva elérhetjük a hercegi kertet, ahonnan pompás kilátás nyílik a városra és a folyóra. Visszatérve az udvarra egy másik lejáraton eljuthatunk a bástyarendszer más elemeihez.
Ha a domboldalon lévő erdős parkban is akarunk egyet sétálni, akkor vissza kell menni a parkolón túl, az utolsó kapun is túl és ott jobbra fordulva eljuthatunk a parkig. Vagy szerpentines gyalog úton, vagy lépcsőzve lejuthatunk a japánkertig (vagy egy kicsit tovább a városig és a folyóig). Szokás szerint itt is van egy kis hobbi kert csoport is. Az egyik régi, egyedülálló bástya körül sok parktípust alakítottak ki (japánkert, skót kert, Trutnowvkert, Wicklow kert, Mwanza kert, ...., jelentsenek bármit is).
A japán kertben vannak vizes elemek is, ezekről készítettem egy kis videót:


Ha fent hagytuk a kocsit, akkor vissza lehet sétálni a kissé meredek domboldalon az autóig. Szerintem első osztályú látnivaló, Würzburgban nem lehet kihagyni!

Vissza a főoldalra (katalógus)

beszámoló fotóalbuma ITT látható!





















Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Németország, Nürnberg (2022. 10.), SzG3

További nagy beszámolók Németországból:  -  Mainau, a virágsziget   (1) -  Szász Svájc - Cseh Svájc   (1) -  München   (4) -  Kassel  (4) - ...