2022. június 18., szombat

Németország, Büsingen (2022), SzG3


Ez egy olyan hely, ami nem biztos hogy minden beszámolóba bekerült volna, ha nem lenne egy különlegessége. Érdekes kvíz kérdés lehetne, hogy a jelenlegi Németország hány darabból áll. Első hallásra nem is túl érthető a kérdés, mivel a legtöbben azt válaszolnák, hogy egy, mivel az NSZK és az NDK már egyesült. Tévednek, mert jelenleg Németország hét darabból áll. Persze a legnagyobb terület maga  a klasszikus "Németország", de Svájcban is van egy darab és Belgiumban is öt darab Németország. Ezeket hívják exklávéknak, mivel nem érintkeznek (itt csak a szárazföldi kapcsolat számít) az anyaországgal. Büsingen Schaffhausen kantonba ékelődik be, közvetlenül a Rajna partján található. Területe 7,62 km2. 

A Wikipédia  szerint érdekes dolgok zajlanak itt:

"Hivatalosan az euró az egyetlen hivatalos fizetőeszköz Büsingenben; azonban a svájci frank sokkal népszerűbb, mivel a legtöbb bevásárlást a közeli Schaffhausenben végzik el, s nem mennek át a határ másik oldalára Németországba.

Szokatlan földrajzi helyzetéből fakadóan mindkét ország közszolgáltatásaiban részesül. Egymás mellett működik a két tömegközlekedés, postai és telefonos szolgáltatások.

Büsingenbe mind svájci, mind német címzéssel lehet levelet küldeni.

 A svájci változat:Junkerstrasse 868238 Büsingen/Schweiz,

míg a német:Junkerstraße 8678266 Büsingen/Deutschland

Ehhez hasonlóan Büsingen lakosai elérhetőek belföldi hívással mindkét ország telefonos hálózatán keresztül. Német részről +49 7734, míg svájci részről +41 52 a terület előhívószáma.

Azok a németek, akik több mint tíz éve hivatalosan Büsingenben élnek, azok Alt Büsingerek és a svájci állampolgárokéhoz hasonló jogokkal rendelkeznek. Minden büsingeni vásárolhat ingatlant és vállalhat munkát, még akkor is, ha nem rendelkezik svájci állampolgársággal.

Sürgős esetekben mind a német, mind a svájci rendőrséget lehet riasztani, de a közelség miatt a svájciak gyorsabban kiérkeznek. Házkutatást szabályszerűen a német és a svájci rendőrök csak együtt végezhetnek.

Az általános iskola elvégzése után Büsingenben a gyermekek szabadon dönthetnek, hogy tanulmányaikat Svájcban vagy Németországban folytatják. Majdnem 70%-uk Svájcot választja.

Az FC Büsingen nevű helyi labdarúgócsapat Németország egyetlen olyan csapata, mely Svájcban játszik."

Visszatérve a maradék öt területre, az úgy alakult ki, hogy az I. VH után az ezen a területen futó vasutat nem akarták német kézen hagyni, ezért egyszerűen a német területen futó vasútvonal belga felségterület lett. Öt kisebb - nagyobb terület van a vasút területén túl, ezeket a vasút választja el az anyaországtól. A legkisebb pontosan egy telek. Jelenleg már nem működik a vasútvonal, európai szintű kerékpárút megy végig rajta. Viszont az öt terület továbbra sem csatlakozik a nagy Németországhoz.(át lehet integetni a töltés felett Németországból Németországba)

Vissza a főoldalra (katalógus)









a túloldal már Svájc
a túloldal már Svájc

a túloldal már Svájc

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Németország, Nürnberg (2022. 10.), SzG3

További nagy beszámolók Németországból:  -  Mainau, a virágsziget   (1) -  Szász Svájc - Cseh Svájc   (1) -  München   (4) -  Kassel  (4) - ...