2022. június 18., szombat

Németország, Konstanz (2022), SzG3


Konstanz már régóta felkeltette az érdeklődésemet, egyrészt a történelme miatt, másrészt mit keres egy svájci területen egy beékelődött város (a Bodensee déli oldal nagyrészt svájci, kivéve Konstanz-t). 
A történelméről röviden: itt volt a nevezetes Konstanz-i Zsinat (a nagy nyugati egyházszakadást szüntették meg, amikor volt, hogy három pápa is volt). Itt ítélték el és végezték ki máglyahalállal Husz Jánost.
Röviden, hogy hogyan ékelődött be ide ez a város?: korábban nagyobb területe volt, hozzá tartozott Thurgau tartomány. Fontos átkelő hely volt a Rajnán, sokáig csak itt volt állandó híd. 1460-ban 5 svájci kanton serege elfoglalta Thurgaut, de a várost nem. Thurgau azóta is svájci kanton. Ezek után Konstanz csatlakozni akart Svájchoz, de mivel egy erős város volt (ilyet pedig nem akartak), nem fogadták be, így végül Németország része lett.
Mivel a tó északi részén csámborogtam, logikus volt, hogy ha meg akarom nézni a várost, akkor Meersburgnál felszállok a kompra és áthajózok Konstanzba. Nem kell ettől megijedni, nagyon hasonló a tihanyi komphoz. Meersburgnál könnyű megtalálni a kikötőt, az egyetlen főút pont oda visz. Itt több sávra osztják az autókat és onnan egyenként lehet a kompra behajózni. Nagyon sok komp jár, nem kell aggódni, ha valaki nem fért volna fel az elsőre. Mire megtelik az egyik, addigra beérkezik a másik és a kiürítés után azonnal feltöltik. Az átkelésről beillesztek ide egy kis videót:


Kb 8-10 perc múlva már Konstanzban is vagyunk. Közben elhaladunk Mainau virágszigete mellett, 2010-ben onnan láttuk a kompokat, most a kompról láttuk a virágsziget kastélyát és templomát. A kompok kiürítése is gyorsan megvan. Maga a kikötő kb. 4 km-re van a tóba benyúló nagy félszigeten, innen egy gyorsforgalmi út vezet be a városmagba. Itt is célszerű a kocsit egy mélygarázsba letenni, a szűkös hely nem sok parkolási lehetőséget biztosít. A történelmi belváros egy kicsit nagyobb, mint az ezen a környéken szokásos, viszont egy kicsit fiatalabb, régi faházas épületeket nem nagyon találni. Szép a főtere és a környezete. Jót lehet sétálni a tóparton, itt egy kis park is található (a beszorultság miatt itt viszonylag kevés a parkos terület). Amúgy a város nagy része a félszigeten található, turisztikailag nem túl érdekes. Az viszont érdekes volt, hogy éppen akkor, amikor ott voltam, rengeteg iskolás csoport kirándult a városban. Nem üvöltöztek, nem verekedtek, figyelték a tanárukat, ha éppen mondott nekik valamit. Egyébként is, erre felé eléggé másképpen (sokkal szimpatikusabban) viselkednek az emberek, mint itthon. Soha nem botlottam bele abba a tipikus bunkó családba, akik egy egész strand, szállod, légkörét porig tudják rombolni a viselkedésükkel. És még rájuk sem szólhatsz, mert a végén még megvernek.
Közepesen érdekes város, de a kompozás és a történelmi múlt miatt érdemes egy kis időt szakítani rá.

Vissza a főoldalra (katalógus)

beszámoló fotóalbuma ITT látható!

- a kompátkelés:










- Konstanz:




















Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Németország, Nürnberg (2022. 10.), SzG3

További nagy beszámolók Németországból:  -  Mainau, a virágsziget   (1) -  Szász Svájc - Cseh Svájc   (1) -  München   (4) -  Kassel  (4) - ...