2022. június 12., vasárnap

Németország, Uhldingen-Mühlhofen, Birnau, - Zisterzienser-Priorat Kloster (2022), SzG3

Szép hosszú neve van a helynek - Uhldingen-Mühlhofen, Birnau, - Zisterzienser-Priorat Kloster - ennek az az oka (többek között), hogy Németországban teljesen más a településszerkezet, mint Mo-n. Nincs minden bozótnak, 3 házas falunak önkormányzata. Egy település akár 70 településrészből is állhat, gondolom jól meg van szervezve, hogy az egész település pénzét ne csak a központi település használhassa fel, mindenhová eljut a megfelelő összeg. Tehát Birnau Ühdingen-Mühlhofen település része. Miután a Bodensee jó részét egy dombsor veszi körül amely lefut a tóig, itt is adott, hogy a templom (kolostor) a dombtetőn foglaljon helyet. 2010-ben, amikor a túloldali mainaui virágszigeten voltunk, onnan nagyon jól látszott a dombtetőn kiemelkedő kolostor jellegzetes alakja. Most szerencsére be tudtam iktatni a programba. 

Ha utána nézünk az interneten, látható hogy ezen a templomon is átment a történelem vihara, mégis milyen szép állapotban van. A hely zarándokhely, Mária kultusz köré szerveződve. A kezdeti problémákat az okozta, hogy kizárólag a templom és a közvetlen környezete volt a szerzetesrend tulajdona, a környező területek pedig Überlingen császári városé, az ellentétek sokszor kisebb-nagyobb csetepatévá alakultak. A legrosszabb akkor jött el, amikor 1804-ben a szekularizáció miatt bezárták a kolostort (a szerzetesrendek ellen irányult a rendelet), vagyonukat szétosztották a környező plébánia templomok között. 1919-ben nyitották újra. Birnau rövid időn belül vallási és művészettörténeti zarándokhellyé vált a Boden-tó partján. A kolostor igen sűrű története megtekinthető ITT.

Ha meg akarjuk tekinteni a kolostort és a templomot, akkor az autót le kell tenni egy jó nagy parkolóban (parkolási díj). A templom előtti teraszról pompás kilátás nyílik a tóra. A templom alatti részen, a tóparton található a Maurach kastély. A kastély szó félrevezető, mert ez korábban a Salemi Apátság gazdasági épületei voltak. Jelenleg nem látogatható.

Maga a templom barokk stílusú (a szokásos barokk stílushoz képest némileg visszafogott), a csodatevő Mária kép a főoltár felett függ. Van egy kis bolt is a templomban, ahol az apátság termékeit lehet megvásárolni (a szőlői pld a templom és a tó között fekszenek, közvetlenül a terasz alatt). A lányoknak vettem 1-1 üveg saját 100 %-os almalevet (amiről később megállapították, hogy vehettem volna egy rekesszel is, olyan jó volt), meg egy apátsági mézet. Ez még bontatlan.

Összefoglalva: könnyen megközelíthető, nagyon kellemes hely.

Vissza a főoldalra (katalógus)

beszámoló fotóalbumITT látható!

Maurach kastély
Maurach kastély
Maurach kastély




















Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Németország, Nürnberg (2022. 10.), SzG3

További nagy beszámolók Németországból:  -  Mainau, a virágsziget   (1) -  Szász Svájc - Cseh Svájc   (1) -  München   (4) -  Kassel  (4) - ...